Wednesday, September 30, 2009

IronPython

Tittar lite på dynamiska språk, verkar som att Python kommer bli standarden i ESRIs produkter i framtiden, åtminsone pekar man på avsikterna i detta dokument http://downloads2.esri.com/support/TechArticles/ArcGIS_931_and__94_Deprecation_Plan.pdf Sprang på ett bra genomgång av vad som är nytt i VS2010 http://www.msdev.com/Directory/Description.aspx?eventId=1271 där man bla berättade om dom dynamiska språken IronPython och IronRuby som .Net stödjer via DLR Dynamic Language Runtime som ligger som en smet över CLR. Testade att installera och köra lite IronPython. Installationen hittar man här http://ironpython.codeplex.com/ en bra tutorial finns här http://docs.python.org/tutorial/ om man vill lära sig att använda språket. Obesrvera att man kommer åt alla klassbibliotek i .Net från IronPython vilket innebär att man inte är begränsad på något sätt när man använder dom dynamiska språken.

2 comments:

Unknown said...

IronPython, det var lite oväntat? Vad är den fränsta orsaken till detta? Jag har inte tänkt sätta mig in i detta något djupare, men är ändå lite nyfiken på just IronPyton valet?

MathiasWestin said...

Jag kanske var otydlig ESRI har öppnat upp sina APIer för skriptning och har förordat python sen ArcGIS 9 kom. Pyton följer med i ArcGIS releasen www.python.org eftersom IronPyton har samma syntax, så valde jag att dra in IronPyhton istället då man kan göra mycket mer i .Net än i win32. :)